Начало / За типовете характери според теста на д-р Хелън Фишър

В тази статия ще научите относно типовете характери от теста на д-р Халън Фишър.

Тя е базирана на книгата на д-р Фишър “Защо него? Защо нея?” и интервю на д-р Хелън Фишър за списание Elle.

Откриватели

Откривателите са продукт на висока допаминова активност и се свързват с любопитство и спонтанност.Те са креативни, авантюристични, сексуални, импулсивни и самоуверени.

Също така те са известни и със своята енергичност, рискованост и удоволствие да откриват собствени начини, а не да се влияят от чуждото мнение.

Откривателите живеят богат и разнообразен живот, защото  те са енергични и неуморни хора, които се отнасят към времето различно от останалите.

Те се движат бързо. Тяхното естествено любопитство ги води към всякакъв вид различни ситуации, от които се зареждат с нови идеи, упражняват своите теории и се зареждат с нови мисли.

Да превключват вниманието си от един проблем към друг не е проблем за тях, те винаги търсят повече тръпка и вълнение в живота си.

Авантюристичният им нрав понякога ги кара да поемат ненужни рискове, повече от колкото другите типове характери.

С малко помощ от обкръжаващите ги хора, те биха могли да станат учени или спортисти – със сигурност имат “глада” и предаността за тези професии.

Откривателите са много симпатични хора с щедри умове и са позитивно настроени към живота и хората около тях. Те са с игрив характер, могат да бъдат чувствени и да се наслаждават на живота до такава степен, че са чак хедонистични.

От друга страна те са много непредвидими и трудно може да се разчита на тях, което ги прави недобър вариант за брак. Те не са склонни към рутини и скуката им действа много зле.

Тяхното нетърпение може да ги направи егоистични спътници, както и неподчинението им към чуждите правила.

Откривателите най-много се привличат от други Откриватели, а най-малко от Директори. Причината за това Откривателите да бъдат привличани от други Откриватели се дължи на факта, че те искат оптимизъм, импулсивност и любопитство в своите партньори.

Връзката Откривател/Откривател е силна, защото Откривателите обичат приключенията и искат до себе си партньор, който споделя тяхната спонтанност.

Думата, която описва Откривателите е приключение.

Строители

Строителите са продукт на високата активност на серотонина и се свързват със социалност и чувство на спокойствие.

Строителите са спокойни, устойчиви, лоялни, традционалисти, сътрудничещи, социални и оправни. Те също така са много популярни, постоянни, защитаващи, с дълбока привързаност към дома и семейството.

Строителите са считани като спокойни, с добри умения за контакт с хората, отворени към връзки, приветливи и социални. Причината за това, Строителите, да са толкова успешни в повечето социални ситуации, е че  те ги намират за забавни и отпускащи. Те обичат да се социализират и имат тесен кръг от приятели към които са лоялни и ги ценят високо.

Тяхната лоялност към семейството и приятелите често е абсолютна.

Строителите са внимателни и предпазливи хора. Обикновено не се втурват през глава в нови приключения. Те не са мечтатели, чиито глави витаят из облаците. Те мислят в конкретни срокове.  Те са добре подготвени и не са склонни да правят една и съща грешка два пъти.

Строителите също така са много интуитивни, когато става въпрос за бизнес и пари. Те обичат да са в безопасност и сигурност, за това нещата около тях винаги са подредени и те планират всичко напред във времето.

Традициите и социалните норми са важни за Строителите. Те имат много висок морал. Трудно се отегчават или биват разсеяни, това им помага да бъдат методични, надеждни и работливи. Другите хора често се обръщат към тях в случай на необходимост от помощ. Те наистина могат да бъдат разглеждани като основни стълбове в обществото.

От друга страна, докато се чудят и избират как да направят нещата по “правилния начин”, може да пропуснат други варианти за действие.

Те се считат за много твърдоглави, дори упорити хора, които няма лесно да изоставят своите планове. Нуждата им за ред, правила и разпоредби, не е най-добрата основа за спонтанност. Те лесно могат да се настроят песимистично или да приемат нещата прекалено буквално.

Строителите обикновено си допадат най-много с други Строители и най-малко с Парламентьор.

Браковете между Строители са устойчиви и рядко се случват разводи. Строителите обичат да събират хората и обществото заедно и се наслаждават на съвместната работа. Те успешно създават големи кръгове от близки приятели, взимат разумни решения относно парите, семейството и чувствата. Ценят сигурността най-много от всички.

Д-р Хелън Фишър казва за Строителите: “Те са традиционни и управленски натури. Те са способни на 50-годишни бракове и да имат по 5 деца...”

Думата, която описва Строителите е семейство.

Директори

Директорите са продукт на висока тестостеронна активност и са свързани с независимостта и рационалното мислене. Въпреки че е мъжки хормон, се споделя и от двата пола. Жените Директори със сигурност не са рядкост (1 /10 от жените и 1/20 от всички)Директорите са аналитични, решителни, фокусирани, целенасочени, изобретателни, конкурентни, независими и със стратегическо мислене.

Те също така са смели, оригинални, директни, неконфронтиращи се, умели в абстрактното мислене и краткосрочното планиране, често категорични, реалистични и ефективни.

Главна характеристика на Директора е конкурентоспособността. Много е важно за тях да бъдат най-добрите във всичко, което опитват и те често го постигат. Прагматични, несантиментални и решителни, Директорите никога не се огъват пред трудни ситуации, дори напротив, те бързо вземат решение, дори и когато са изправени пред труден избор.

Директорите обичат рационалния анализ, логическото мислене и обективността и не са способни да попадат лесно в капани. Те са внимателни, отделят голямо внимание на детайлите и се фокусират в малките неща от техния живот. Това прави техния живот лесен докато те се отправят към специфичната цел, която са си поставили и рядко губят време по пътя за постигането й.

Директорите използват теоретичния начин на мислене. Те не се страхуват да отправят нови идеи и да работят по пътя към решението, дори и това да означава да взимат непопулярни решения, нека да бъде така.

Опасните начини не ги плашат въобще. Тяхната устойчивост е ключа към техния успех.

Директорите нямат проблем с разбирането на това как работи дадена машина или система и това ги прави добри в компютърните технологии. Техните математически умения и интерес към биологията им дават възможност да се развиват добре в сферата на финансите, медицината и архитектурата, но те също така биха били добри спортисти или музиканти.

Дори и техните интереси да са тясно свързани помежду си, те са склонни да ги развиват старателно и задълбочено.

Обаче, Директорите понякога могат да бъдат студени и пресметливи хора, които биха продължили да работят по постигането на целта си, независимо дали потъпкват други хора по пътя си. Техните социални умения не са много високи и те рядко правят усилия да изглеждат по-социални и приветливи.

Те може да изглеждат далечни и студени и единствено да задоволяват онези, от които биха могли да извлекат полза.

Успехите на Директорите могат да ги направят прекалено уверени в себе си и като резултат това да ги направи арогантни. Тъй като те не са склонни да размишляват над нещата, могат да пропуснат нюансите на социалните ситуации и личните чувства.

От друга страна, тъй като те са много отдадени, лоялни и се интересуват от това да споделят идеите си, успяват да направят близки приятели. Те могат да бъдат добри защитници на тези, които обичат.

Директорите приемат срещите и запознанствата сериозно и са ясни в своите намерения. Те са много сексуални, така че очаквайте да хвърчат искри в спалнята ;-)

Директорите биват най-много привлечени от Парламентьори и най-малко от Строители.

Теорията за привличането между Директорите и Парламентьорите лежи на това, че те са допълват взаимно. Парламентьорите виждат “голямата картина”, докато Директорите се фокусират върху малките парченца от пъзела. Двата типа си подхождат и социално. Парламентьорите са добри в заглаждането на неуместните изказвания на Директорите, докато Директорите се възхищават на дипломатичната природа на Парламентьорите.

Д-р Фишър казва за отношенията между Директори и Парламентьори: “Те се нуждаят взаимно от уменията си. Нерешителния има нужда от решителния. Несантименталния има нужда от милостивия.”

Думата описваща Директорите е интелигентност.

Парламентьори

Парламентьорите са продукт на високата естрогенна активност (и са свързани с интуицията и креативността), което не означава, че нямат нищо общо с мъжете. Има много мъже Парламентьори и това не означава, че те са по-женствени от останалите мъже.

Парламнетьорите са с богато въображение, вербални, интуитивни, идеалистични, благосклонни и интроспективни. Те успяват да видят “голямата картина”, панират дългосрочно и умеят да изградят консенсус, всичко това докато са гъвкави, социално умели, съпричастни и грижовни.

Главната характеристика, която определя Парламентьорите и техния начин за справяне с  хората и социалните ситуации, както става ясно и от тяхното наименование. Те са много добри с хората и имат силно прозрение за умовете и сърцата на хората, почти инстинктивно разбират какво си мислят или чувстват другите. Те са добри в разчитането на мимиките, жестовете, позите и тона на гласа.

Също толкова, колкото се интересуват от другите, Парламентьорите се интересуват да разчитат и себе си, което ги прави много интроспективни и самоанализиращи се. Те обичат да откриват скритите послания зад действията, думите, мотивите и др.

Също така в една връзка те са способни на дълго и на широко да анализират силните и слабите страни помежду тях.Всичко това не означава, че са праволинейни.

От друга страна те претеглят всички плюсове и минуси преди да пристъпят към вземане на решение. Това им дава възможността да избират от много различни начини за реакция и как да процедират в дадена ситуация.

Мисленето на Парламентьора никога не е праволинейно, то е по-скоро контекстуално, разширява се в ширина, а не в дължина. Това ги прави толерантни към нещата, които не са им ясни.

Парламентьорите се считат като интуитивни и креативни, със солидно теоретично мислене.

Все пак Парламентьорите и те си имат недостатъци. Тъй като не умеят да се конфронтират, понякога изглеждат прекалено мекушави. Докато се чудят как да действат в дадена ситуация, тя преминава покрай тях и им бяга от ръцете.

Парламентьорите биват привличани от Директорите, както е и обратния вариант, докато далеч не се привличат от Откривателите.

Д-р Фишър казва, че за жените Парламентьори, мъжете откриватели им напомнят на “лошите момчета” от гимназията.

Думата описваща Парламентьорите е страст.

Всеки човек съдържа в себе си по малко от всички типове характери, но един е доминиращ.

Тестът, който сме приложили във формата за регистрация е точно с цел да се открие доминиращия и второстепенния  тип на твоя характер.

Но нека да оставим статистиките и вероятностите на страна, тъй като д-р Фишър отбелязва, че всички 10 комбинации могат да бъдат успешни, стига партньорите да се уважават помежду си.

В книгата си д-р Халън Фишър казва “Искате да се срещате с Директор? Попитайте го какво мисли.

Искате да се срещате с Откривател? Попитайте го какво прави.

Искате да се срещате със Строител? Попитайте го кого познава.

Искате да се срещате с Парламентьор? Попитайте го как се чувства.”